19 Ocak 2022 Çarşamba

Yangından zarar gören ormanlar yeşermeye başladı
Manavgat’ta 28 Temmuz’da başlayıp 10 günde söndürülen orman yangınında zarar gören evler, tarım alanları ve ormanlık alanlarda hayat yeniden başlıyor. 75 bin hektarlık ormanlık alan ve tarım arazilerinde zarar gören alanlar temizlenip, yeniden ağaçlandırılmaya başlandı. Yangından zarar gören ormanlık alanlarda atılan kızılçam tohumları yeşermeye başladı. Bölgede vatandaşların ev ve ahırlarının inşası da devam ediyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da çıkan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 'en büyük orman yangını' olarak kayıtlara geçen yangın, sınır ilçeler Alanya, İbradı, Akseki, Gündoğmuş'a da sıçrayıp günlerce sürdü. Yangında 8 vatandaş hayatını kaybederken,  75 bin hektar orman, tarım arazisi ve 2 bin 164 ev ile iş yeri zarar gördü.

 

TOPLAM ZARAR 1 MİLYAR TL’DEN FAZLA

Yangından etkilenen 45 mahallede 2 bin 500 afetzedeye psikososyal destek verildi. 227 aileye konaklama için konteyner kuruldu. Çalışmalarda, bin 352'si ağır olmak üzere 2 bin 164 binanın hasar gördüğü tespit edildi. Yangın sebebiyle 15 bin dekar tarımsal alanın zarar gördüğü belirlenirken, 263 büyükbaş, 2 bin 783 küçükbaş, 20 bini bıldırcın 27 bin 407 kanatlı hayvan, 1441 arılı kovan, 1006 boş kovan olmak üzere 33 bine yakın hayvan telef oldu. Yangının toplam zararının 1 milyar TL’yi geçtiği belirtildi.

420 KONTEYNER VERİLDİ

Yangının ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından hasarlı olduğu belirlenen evler yıkılırken, bölgede vatandaşların barınması için 33 kırsal mahallede 375 konteryner, elektrik, su ve atıksız altyapıları tamamlanarak vatandaşlara teslim edildi. Bugüne kadar vatandaşların 227’si konteynerlerde ikamet ederken, 148’i kiralık ev bularak taşındı. Ayrıca 45 konteynerde depo olarak kullanılması için vatandaşlara verildi.

456 EVİN İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Manavgat’ta dağıtılan konteynerlerde ara ara gelip kalanlar dahil olmak üzere 786 kişi ikamet ederken, vatandaşların evlerinin yapımı ve teslimi de devam ediyor. Yangında hasarlı olan 1047 evin yıkımı gerçekleştirildi. Hasarlı olan diğer evlerinde yıkım çalışması devam ediyor. Manavgat’ta 592 vatandaşın ev yapımı için başvuruda bulunduğu, şartları uygun olan 456 kişinin evlerinin inşaatına başlandığı, 136 kişinin ise varislerden imza toplama aşamasında olduğu belirtildi. Ayrıca TOKİ tarafından 236 ahır inşaatına da başlandığı kaydedildi.

VATANDAŞA FİDAN DAĞITIMI SÜRÜYOR

Manavgat’ta orman köylüleri için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 15 bin 610 keçiboynuzu, 4 bin 400 defne olmak üzere 20 bin 10 ekonomik değeri olan fidan dağıtıldı. Diğer taraftan zeytin bahçeleri zarar gören üreticiler için 50 binden fazla zeytin fidanının dağıtımı da gerçekleştirildi. Fidan dağıtımına devam edildiği belirtildi.

1 MİLYON FİDAN DİKİLECEK

Yangından zarar gören ormanlık alanlarda bugüne kadar 603 metreküp ağaç kesilerek taşındı.  Yerlerine kızılçam, keçiboynuzu, defne, fıstıkçamı, zakkum ve servi olarak bugüne kadar toplam 552 bin fidan dikildi. Bölgede ormanlık alanların temizleme çalışmalarının devam ettiği temizlenen alanlara da 495 bin olmak üzere toplam 1 milyon 47 bin 500 fidan dikileceği belirtildi.

İLK ATILAN TOHUMLAR YEŞERDİ

Yangından zarar gören ormanlık alanlara da fidan dikim çalışması yanı sıra tohum olarak bugüne kadar 10 bin kilogram kızılçam tohumu atıldığı bundan sonra da 6 bin kilogram daha tohum atılacağı belirtildi. Tohumların ilk atıldığı yerlerde yağmurlarında yağmasının ardından kızılçam fidanları yeşermeye başladı. Yetkililer, bölgede yangından zarar gören bütün alanların ulaşım imkanı olup olmadığına bakılmaksızın fidan dikimi ve tohumlama çalışması sonucu ağaçlandırılacağını söyledi.

Ak Parti Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Ali Erol

DEVLET ÇOK HIZLI HAREKET ETTİ

AK Parti Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Ali Erol, yangının ardından devletin hızlı bir şekilde harekete geçtiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın yanan evleri yapılıyor. Bir kısmı bitmek üzere, bir kısmında da inşaatlar devam ediyor. Evler yakın zamanda vatandaşlarımıza teslim edilmeye başlanacak. Bu konuda vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilecek” dedi. Tarım alanları zarar görenler için ödemelerin yapıldığını belirten Erol, “Tarımsal zararlarla ilgili ödemelerle birlikte, vatandaşlarımızın ekonomik olarak geçimlerini sağlamaları için fidan dağıtımıyla ilgili yoğun bir çalışma devam ediyor. Vatandaşlarımız gerek zeytin, gerekse aromatik bitkiler olmak üzere fidanlarını aldı. Ekimlerini de yapıyor” diye konuştu.

Demirciler Mahallesi'nde yaşayan Emiş Uysal

‘BİR GELDİM Kİ, EV YANIYOR’

Manavgat’ın Demirciler Mahallesi’nde yaşayan iki çocuk annesi Emiş Uysal (53), yangın sırasında yaylada olduğunu ve haber alır almaz hemen köye geldiğini söyleyerek, “Bir geldim ki, ev yanıyor. İçeri girdim, vitrinde çocuklarımın fotoğraflarıyla benim kendimin gelinlikli düğün fotoğraflarım vardı. Onlar benim için yanan eşyadan daha değerliydi, onları alabildim. Başkada bir şey alamadık” dedi. Kendisinin Demirciler Mahallesi’ne 31 sene önce Aşağı Işıklar Mahallesi’nden gelin geldiğini söyleyen  Uysal, “Ben şu anda 31 sene önce geldiğim köye kiracı olarak göçtüm. Hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Ben sağım, eşim sağ, çocuklarım sağ” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ BİZE SÖZ VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manavgat’a geldiğinde söz verdiğini dile getiren  Emiş Uysal, “Cumhurbaşkanımızda, devletimizden, milletimizden Allah razı olsun. Bizi açıkta koymayacaklar. Bizim burada 31 sene de yaptığımız bir ev vardı. Hep para biriktirip bir kısmını yaptırmıştık. Ben böyle bir ev beklemiyordum. Şu anda böyle bir evi yaptıramayız. Anamızdan atamızdan kalan yerleri satsak bile zor yaptırırız. Allah herkesten razı olsun” dedi.
https://bit.ly/32cCLNr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder